Dnia 11.04.2014r. w grupie „Krasnoludki” odbyły się zajęcia otwarte dla Rodziców.

Tematem przewodnim zajęć była „Zdrowa żywność na przykładzie jaj” w ramach projektu Akademia Zdrowego Przedszkolaka.

W naszym zamożnym świecie, gdzie żywność jest łatwo dostępna,

powinniśmy zwracać szczególną uwagę w jakich warunkach żywność powstaje.

W czasie zajęć Rodzice mieli okazję do obejrzenia prezentacji multimedialnej

„Uczymy się o jedzeniu w ekologicznym znaczeniu” w której kilka slajdów było poświęconych właśnie jajkom.

 

alt

Wszyscy wiemy, że najlepsze jaja to te,

które pochodzą od kur hodowlanych w tradycyjny sposób,

tych które chodzą po podwórku i zjadają wszystko, co spotkają.

Ci, którzy nie mają dostępu do takich jajek i zmuszeni są kupić je w sklepie,

powinni bacznie zwracać uwagę na pierwszą cyfrę na stemplu:

0- jaja pochodzące z produkcji ekologicznej; 1- z chowu na wolnym wybiegu; 2- z chowu ściółkowego; 3- z chowu klatkowego.

Te ostatnie pochodzą od kur, które przez cały czas są stłoczone w małych klatkach i nigdy nie widziały słońca.

Jaki jest zatem wpływ jajek na zdrowie człowieka?

Kilka i kilkanaście lat temu lekarze ostrzegali przed zawartym w jajkach cholesterolem,

który miał odkładać się w naczyniach krwionośnych prowadząc do zawału czy udaru.

Przeczyły temu obserwacje pacjentów – spotyka się np. otyłych mężczyzn jedzących na śniadanie jajecznicę z 5 jaj na boczku

z prawidłowym poziomem cholesterolu. Jedno średnie jajko dostarcza około 7g białka,

które charakteryzuje się wysoką wartością biologiczną.

Ze wszystkich produktów odznacza się ono najbogatszym składem aminokwasowym,

zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, czyli te których organizm ludzki nie wytwarza.

Ponadto jajka zawierają karotenoidy – luteinę i zeaksantynę,

które są naturalnymi przeciwutleniaczami oraz zapobiegają powstawaniu chorób oczu związanymi z wiekiem

– zaćmy i degradacji plamki żółtej.

Następny cenny składnik to lecytyna, działająca przeciwmiażdżycowo,

odgrywająca ważną role w funkcjonowaniu układu nerwowego i mózgu a także przewodu pokarmowego.

Jajka mają również bardzo różnorodny skład witamin i minerałów – nie zawierają jedynie witaminy C,

natomiast dużo witaminy A, D, E, B i innych. Wszystkie najcenniejsze składniki znajdują się w żółtku.

W zdrowym odżywianiu i diecie odchudzającej jajka odgrywają ważną rolę ze względu na bardzo wysoką wartość odżywczą

- w małej objętości olbrzymia ilość cennych substancji – oraz długotrwałe uczucie sytości po ich zjedzeniu.

Pozwalają one na urozmaicenie posiłków – możemy je jeść na twardo, miękko, jako jajecznicę

lub omlet z dodatkiem różnorodnych warzyw czy wędliny, sadzone, jako dodatek do sałatek (źródło lek. med. Ewa Gąsecka, dietetyk).

Na piątkowych zajęciach dzieci przypomniały sobie,

co to jest Piramida Zdrowego Żywienia, powiedziały, dlaczego należy jeść produkty zawarte w piramidzie

i odnalazły na niej jajka – źródło białka i witamin. Maluszki dowiedziały się

co można przygotować z jajek i do czego się je dodaje (ciasta, makron).

Dużym zainteresowaniem cieszyła się „magiczna skrzynia” w której po wypowiedzeniu zaklęcia pojawiły się jajka:

strusie, kacze, kurze, przepiórcze, gołębie oraz jajka czekoladowe.

Pod koniec zajęć odbyły się zabawy ruchowe z Rodzicami z wykorzystaniem jajek,

a były to ćwiczenia sprawnościowe i uczące koncentracji i skupienia.

Maluszki nosiły jajka na drewnianej łyżce z wielką precyzją natomiast drużyna

Rodziców nosiła jajka na płaskiej łopatce. Konkurencja zakończyła się wynikiem 1:0 dla dzieci.

Druga zabawa polegała na toczeniu jajka po linii i tym razem punkt otrzymała drużyna Rodziców.

Końcowy wynik konkursu to 1:1. Wielkie brawa należą się wszystkim i Rodzicom i maluszkom.

Po tak wyczerpującym turnieju i czynnościach profilaktycznych wszyscy zasiedli do stołu na którym królowały jajka

(pochodzące od kur wolno chodzących) i kolorowe warzywa: pomidory, rzodkiewka, ogórek,

sałatka, szczypiorek, rzeżucha wyhodowana przez dzieci oraz szynka, ser, chlebek, masełko.

Kanapki wykonane przez dzieci i Rodziców wyglądały kolorowo i smakowały przepysznie. Zapraszam do galerii zdjęć.

Serdecznie dziękuję Rodzicom za udział w zajęciach, przyniesienie warzyw i produktów spożywczych.

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej jak je wyłączyć ciasteczka: Jak wyłączyć ciasteczka w przeglądarce..

  Akceptuje cookies na tej stronie
EU Cookie Directive Module Information